مقالات

پوکی استخوان چیست ؟

پوکی استخوان چیست ؟

یکی از مشخصات بارز بیماری پوکی استخوان از دست رفتن بافت استخوان و همچنین کاهش تراکم استخوان است که باعث ضعیف شدن و شکننده شدن استخوان‌ها می‌شود. اگر شما نیز به پوکی استخوان مبتلا باشید امکان شکستگی استخوان‌ها در قسمت‌هایی از بدن مانند باسن، ستون فقرات و مچ دست بیشتر از بقیه افراد شما را تهدید می‌کند.

استخوان را به عنوان یک بیماری می‌شناسند که توانایی این را دارد که ساخت استخوان‌های جدید را در افراد سالخورده ضعیف کند. ولی دقت کنید که عوامل پوکی استخوان خیلی زودتر از این سنین شروع می‌شوند. از آنجا که تراکم استخوان‌ها معمولاً در سن ۲۵ سالگی به اوج خودش می‌رسد باید تا قبل از اینکه به این سن برسید به استخوان‌هایتان استحکام ببخشید، برای اینکه در دوره‌های بعدی زندگیتان نیز استخوان‌هایتان همچنان محکم و قوی بمانند. در ادامه این مطلب کندوک با ما همراه باشید تا شما را با علت پوکی استخوان آشنا کنیم.

علائم و نشانه های پوکی استخوان

از نشانه‌ها و علائم پوکی استخوان می‌توان به این اشاره کرد که اکثراً پوکی استخوان در مراحل اول هیچ گونه نشانه‌ای را از خودش نشان نمی‌دهد. ولی با گذر زمان بعدها منجر به احساس دردهای مبهمی در استخوان‌ها و یا عضلات می‌شود، مخصوصاً در گردن و همچنین قسمت پایینی پشت. بعد علائم دیگر پوکی استخوان بروز دردهای شدید و ناگهانی هستند که اکثراً به نواحی دیگر گسترش نمی‌یابند، ولی با انجام دادن فعالیت‌هایی که روی ناحیه دردناک فشار وزنی وارد می‌کند بدتر می‌شود و امکان دارد که با حساسیت به لمس همراه شود، اما در کل ممکن است در عرض یک هفته کمتر شود، اکثراً وجود درد بیشتر از سه ماه طول می‌کشد.

این امکان وجود دارد که افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند حتی افتادن و یا هرگونه ضربه دیگری که منجر به شکستن استخوانی از آنها مانند استخوان مچ پا و یا ستون فقراتشان شده است را به خاطر هم نیاورند. شکستگی‌های کمپرشن در ستون فقرات می‌تواند باعث کاهش قد و قوز کمر شود.

به علاوه اکثراً دلیل شکستن نواحی دیگری از بدن که بیشتر در استخوان‌های مچ دست و یا باسن رخ می‌دهند، افتادن است.

پوکی استخوان چیست ؟

علت ها و دلایل پوکی استخوان

پوکی استخوان زمانی به وجود می‌آید که تعادل بین تشکیل استخوان جدید و همچنین باز جذب استخوان قدیمی‌تر از بین برود. در چنین وضعیتی ممکن است که بدن نتواند به اندازه کافی استخوان جدید تولید کند و یا اینکه منجر به  بازجذب مقدار بیش از حدی از استخوان‌های قدیمی می‌شود، ممکن است که این دو حالت با یکدیگر اتفاق بیفتند.

کلسیم و همچنین فسفات دو ماده معدنی بسیار ضروری برای تشکیل دادن استخوان‌های نرمال هستند. همچنین کلسیم یک عنصر اساسی و مهم برای عملکرد درست و مناسب قلب، مغز و بقیه اندام‌ها است. برای اینکه این اندام‌ها بتوانند به درستی به کار خودشان ادامه دهند بدن کلسیم ذخیره شده را در استخوان‌ها باز جذب می‌کند تا توانایی این را داشته باشد که سطح کلسیم خون را حفظ کند. اگر مقدار مصرفی کلسیم کافی نباشد و یا اگر اینکه بدن به اندازه کافی از رژیم غذایی کلسیم جذب نکند، بافت استخوان‌ها و تولید استخوان دچار مشکلاتی می‌شوند. در چنین موقعیتی استخوان‌ها ضعیف‌تر می‌شوند و این امر نیز منجر به این می‌شود که استخوان‌ها ترد و شکننده شوند و با یک ضربه کوچک و یا فشار کم به راحتی بشکنند.

اکثر از دست رفتن استخوان در یک دوره خیلی طولانی رخ می‌دهد، معمولاً افراد به خاطر یک شکستگی استخوان به پزشک مراجعه می‌کنند و آن زمان است که تازه متوجه بیماری پوکی استخوانشان می‌شوند که اکثراً تا آن موقع این عارضه به مراحل پیشرفته رسیده است و آسیب وارده به استخوان‌ها بسیار جدی شده‌اند.

دلیل اصلی مبتلا شدن به پوکی استخوان کمبود بعضی از هورمون‌ها مخصوصاً استروژن در زنان و آندروژن در مردان است. این عارضه در بین زنان مخصوصاً در سنین بالاتر از ۶۰ سال خیلی شایع است. یائسگی با کم شدن میزان استروژن همراه است و خطر اینکه زنان به پوکی استخوان مبتلا شوند را بیشتر می‌کند. بقیه عواملی که در از دست رفتن استخوان‌ها در این سن نقش دارند عبارت است از کم بودن میزان مصرف ویتامین دی و کلسیم، انجام ندادن تمرینات تحمل وزن و همچنین بقیه تغییرات ناشی از بالا رفتن سن در عملکرد غده درون ریز.

عوامل دیگری که توانایی این را دارند که باعث بروز پوکی استخوان شوند عبارتند از مشکلات تیروئید، مصرف بیش از اندازه کورتیکواستروئیدها، سرطان استخوان، استفاده ناکافی از عضلات، بعضی از اختلالات ژنتیکی، مصرف کردن بعضی داروهای مخصوص و عارضه هایی مانند کمبود کلسیم در رژیم غذایی.

مواردی که در ادامه آنها را نام می‌بریم عامل بالابرنده خطر مبتلا شدن به پوکی استخوان هستند:

  • خطر مبتلا شدن به این بیماری در بین زنان بیشتر از مردان است مخصوصاً زنان لاغر و ریز اندام و مسن.
  • زنان اهل شرق آسیا و یا زنان سفید پوست مخصوصاً آنهایی که سابقه خانوادگی مبتلا شدن به پوکی استخوان را دارند در مقایسه با زنان دیگر خیلی بیشتر در معرض مبتلا شدن به این بیماری هستند.
  • زنان یائسه مخصوصاً زنانی که یائستگی زودرسی داشته‌اند و یا اینکه یائسگی آنها به خاطر جراحی بوده است و همچنین خانم‌هایی که دوره پریودشان غیر طبیعی است و یا قطع شده است، در معرض خطر بیشتری برای این بیماری هستند.
  • همچنین سیگار کشیدن نیز می‌تواند یکی از دلایل پوکی استخوان باشد، به علاوه اختلالات خوردن مانند پرخوری و یا بی‌اشتهایی عصبی، کمبود کلسیم موجود در رژیم غذایی، مصرف بسیار زیاد الکل، فعالیت کافی نداشتن و استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد تشنج و یا کورتیکو استروئیدها نیز عواملی خطر زا هستند.
  • آرتریت روماتوئید خود یکی از دلایل بالا برنده خطر مبتلا شدن به پوکی استخوان است.
  • داشتن مادر و یا پدر مبتلا به پوکی استخوان نیز یک عامل خطر زا برای افراد است.

پوکی استخوان چیست ؟

راه‌های درمان پوکی استخوان:

درمان زود هنگام عارضه پوکی استخوان خیلی مهم است. هر چقدر زودتر که بیمار برنامه درمانی را شروع کند نتایجی که به دست می‌آورد خوب‌تر خواهند بود.

  • دارو
  • هورمون درمانی
  • ورزش و حرکات اصلاحی
  • مغناطیس درمانی
  • رژیم غذایی

معجون تقویت بدن VIP کندوک راه های برای تقویت استخوان ها

معجون کندوک بهترین راه حل برای رفع مشکلات مفاصل و تقویت آن ها است. بهترین و طبیعی ترین روش درمان و پیشگیری از هر نوع درد مفصلی استفاده از معجون کندوک می باشد. معجون کندوک دارای ژل رویال و عسل طبیعی خاصی است که باعث می شود حالت فرسایشی استخوان از بین برود و بین مفصل ها شروع به ترمیم و بازپروری خود کنند، جنسینگ و گرده گلی که در این معجون وجود دارد سبب خواهد شد که قوای جسم شما افزایش پیدا کند و انرژی از بدن شما خارج نشود و به نحوی انرژی پایدار باشد.

معجون سوپر ویژه کندوک (VIP)

معاینات و آزمایش ها

اکثراً اول پزشک‌ها از شما تاریخچه پزشکیتان را می‌خواهد و با دقت آن را بازگو کنید تا او بتواند مشخص کند که آیا شما به پوکی استخوان مبتلا هستید و یا در خطر مبتلا شدن به آن، هستید یا نه. او سوالات گوناگونی را در مورد زندگی شما و بقیه عارضه‌ها که امکان دارد داشته باشید می‌پرسد. همچنین می‌پرسد که آیا قبلاً سابقه پوکی استخوان در خانواده شما دیده شده است یا اینکه قبلاً دچار شکستگی یکی از اعضای بدنتان شده‌اید یا نه. معمولاً بیشتر پزشک‌ها از آزمایش خون برای سنجیدن مقدار فسفر، کلسیم، ویتامین دی، تستسترون و تیروئید استفاده می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *