مقالات

فرق بیماری حاد و مزمن چیست؟

فرق بیماری حاد و مزمن چیست؟

بیماری حاد اختلال و یا وضعیتی است که با سرعت بسیار زیادی بروز می‌کند و یا شروع می‌شود و برای مدت زمان کوتاه‌ تری ادامه خواهد داشت. دوره زمانی مرتبط با بیماری‌های حاد بسته به نوع آن بیماری و همچنین زمینه آن متفاوت است. ولی همیشه از نظر کمی در مقایسه با بیماری‌های مزمن کوتاه‌تر است. به علاوه اصطلاح حاد به طور مداوم با بیماری‌هایی همراه است که شروع شدن آنها معمولا ناگهانی است و به سرعت رخ می‌دهد.

معمولا شدت بیماری‌های حاد برق آسا است اما با این حال هم بیماری‌های حاد که از نوع تنفسی هستند پیامدهای شدیدی را به دنبال دارند. بیماری‌های حاد معمولاً به وسیله یک عامل عفونی به وجود می‌آید شرایط حاد در خیلی از بیماری‌های واگیردار ظاهر می‌شود. گذشته از شروع ناگهانی بیماری، بیماری‌های حاد همواره با سرعت بیشتری نسبت به بیماری‌های مزمن پیش می‌روند و وخیم‌تر می‌شوند.

امکان دارد که بیماری‌های حاد در تمامی سیستم‌های بدن تاثیر داشته باشند و یا در آن رخ دهند ولی آنها فقط بر یک سیستم در یک زمان مشخص تاثیر می‌گذارند. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که درمان مرتبط با بیماری‌های حاد نیز، بسته به ماهیت آن بیماری متفاوت است.

بیماری‌های حادی مانند گلودرد، آنفولانزا، آپاندیسیت و استرپتوکوکی نیاز به درمان شدید و یا بستری شدن در بیمارستان را ندارند ولی بیماری‌های حادی مانند انفارکتوس حاد، میوکارد و همچنین ذات الریه هرچند که بیماری‌های حادی هستند ولی این بیماری‌ها به مراقبت های فوری پزشکی و درمان‌های طولانی نیاز دارند. معمولا این نوع بیماری‌ها تاثیرات طولانی مدتی بر روی سلامتی ندارند و افراد می‌توانند یک بار برای همیشه بیماری‌شان را درمان کنند.

بعضی اوقات ممکن است که این بیماری‌ها به خاطر یک تغییر ساده در رژیم غذایی افراد به وجود آیند، مثل حصبه ناشی از نوشیدن آب آلوده که خیلی راحت می‌توانید با مصرف کردن منابع آب سالم از آن جلوگیری کنید.

بیماری مزمن چیست؟

بیماری مزمن اختلال و یا وضعیتی است که برای مدت زمان بیشتری ادامه دارد و یا اثرات آن بر روی سلامتی طولانی‌تر است. بیماری مزمن را نمی‌توان مانند بیماری حاد در یک دوره زمانی خاص تعریف کرد. با این حال هم بعضی اوقات، بیماری به مدت سه ماه به عنوان یک بیماری مزمن تلقی می‌شود.

کلمه بیماری لاعلاج نیز برای بیماری‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که مزمن هستند و احتمال اینکه افراد با داشتن آن بیماری بمیرند زیاد است به خاطر اینکه هیچ داروی موثری برای شکست و مقابله با آن وجود ندارد. بیماری‌های مزمن با داشتن پیشرفت شدیدتر می‌شوند و در طی چند ماه و بیشتر سال‌ها رخ می‌دهد. بیماری‌های مزمن ممکن است که بر روی سیستم‌های بدن تاثیرگذار باشند و همیشه به صورت کامل به درمان‌ها پاسخ نمی‌دهند.

بیماری‌های مزمن معمولاً به وسیله یک عامل عفونی به وجود نمی‌آیند و به خاطر شیوه زندگی نامناسب یا انتخاب‌های بهداشتی ایجاد می‌شوند. این موارد به خاطر عادت‌های غذایی ناسالم و همچنین رفتارهای ناسالم است که برای مدت زمان طولانی ادامه دارد. ممکن است که بعضی از بیماری‌های مزمن دوره‌ای از بهبودی و یا عود را داشته باشند که در آن ممکن است بیماری به طور موقت وجود نداشته باشد.

بعضی از عوامل خطر رواج در مبتلا شدن به بیماری‌های مزمن شامل سبک زندگی، رژیم غذایی و عوامل متابولیک را افزایش می‌دهد. همچنین به یاد داشته باشید که کسانی که مبتلا به بیماری‌های مزمن هستند مستعد ابتلا به بیماری‌های حاد کشنده نیز هستند.

از آنجا که درمان معمولاً در مقابل بیماری‌های مزمن موثر نیست انجام دادن پیشگیری راه بهتری است. شما می‌توانید با انجام دادن غربالگری‌های منظم در صورت مبتلا بودن به این دسته از بیماری‌ها زود پی ببرید و درمان آن را شروع کنید و پیامدهای مضر را کاهش دهید.

بیماری مزمن چیست؟

تفاوت‌های بیماری حاد و بیماری مزمن

  • در حقیقت بیماری حاد اختلال و یا وضعیتی است که خیلی زود بروز پیدا می‌کند و شروع می‌شود و همچنین مدت زمان کوتاه‌تری ادامه خواهد یافت، بیماری مزمن اختلال و یا وضعیتی است که در مدت زمان کوتاه‌تری ادامه می‌یابد و یا اثرات طولانی مدتی بر روی سلامتی دارد.
  • بیماری حاد معمولاً به صورت ناگهانی ظاهر می‌شود ولی شروع بیماری‌های مزمن تدریجی است.
  • بیماری حاد در مقایسه با بیماری مزمن مدت زمان آن کوتاه‌تر است ولی بیماری‌های مزمن مدت زمان طولانی‌تری ادامه می‌یابند و حتی ممکن است که بعضی از آنها مادام العمر باشند.
  • عفونت به وسیله عوامل خارجی منجر به، به وجود آمدن شرایط حاد می‌شود بعضی از بیماری‌ها حتی امکان دارد که به خاطر تصادفات و یا استفاده نادرست از دارو ظاهر شوند. دلایل بیماری‌های مزمن همیشه دقیق مشخص نیست ولی سبک زندگی و همچنین رژیم غذایی ناسالم معمولاً منجر به، به وجود آمدن این بیماری‌ها می‌شوند.
  • معمولاً بیشتر بیماری‌های دسته حاد قابل انتقال هستند و به وسیله یک عامل عفونی به وجود می‌آیند اما بیشتر بیماری‌های مزمن غیر قابل انتقال هستند به خاطر اینکه هیچ عامل عفونی با این بیماری‌ها در ارتباط نیست.
  • در کل بیماری‌های حاد تاثیرات مضری بر روی سلامتی ندارند ولی از آنجایی که بیماری‌های مزمن مدت زمان طولانی‌تری ادامه خواهند یافت تاثیرات طولانی مدتی بر روی سلامتی فرد بیمار می‌گذارند.
  • هیچ دوره‌ای از عود کردن در طول روند بیماری، بیماران بیماری حاد وجود ندارد به خاطر اینکه بازه زمانی آن کوتاه‌تر است ولی در بیماری‌های مزمن اینگونه نیست و امکان دارد که دوره‌های متعددی از عود کردن در طول بیماری وجود داشته باشد.
  • علائمی که با بیماری‌های حاد مرتبط هستند به صورت ناگهانی ظاهر می‌شوند و در مدت زمان کوتاهی رو به وخامت پیش می‌روند، ولی علائم بیماری‌های مزمن امکان دارد که برای مدت خیلی طولانی ظاهر نشوند.
  • علائمی که بیماری‌های حاد دارند با توجه به ماهیت بیماری با یکدیگر متفاوت هستند. اما علائم بیماری‌های مزمن امکان دارد که همپوشانی داشته باشند و همچنین می‌توان علائم رایجی مانند تنگی نفس و کاهش وزن را در بیشتر افرادی که به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند دید.
  • آزمایش‌های زیادی برای تشخیص دقیق بیماری‌های حاد موجود هست ولی در مورد بیماری‌های مزمن اینگونه نیست.
  • درمان: افراد مبتلا به بیماری‌های حاد می‌توانند بیماری‌شان را با مصرف کردن دوزهای مناسب دارو به صورت کاملی درمان کنند. اما بیماری‌های مزمن خیلی کم با دارو درمان می‌شوند و معمولاً داروهای موجود برای بیماری‌های مزمن فقط به این کمک می‌کنند که بیماری بدتر نشود. همچنین تشخیص زود هنگام این بیماری‌ها ممکن است که به کاهش پیامدهای شدید آن کمک کند.

در این مطلب کندوک با فرق بیماری حاد و مزمن چیست؟ آشنا شدید اگر می خواهید از دیگر مطلب های کندوک همچون مطلب علت خستگی بدن کمبود کدام ویتامین است؟ دیدن کنید می توانید به قسمت بلاگ مراجعه نمایید.

شما می‌توانید برای بیماری‌های حاد مراحل گوناگونی از پیشگیری را دنبال کنید البته پیشگیری امکان دارد که با ماهیت بیماری متفاوت باشد. به وجود آوردن عادات رفتاری رژیم غذایی و سبک زندگی بهتر می‌تواند راهی مناسب برای پیشگیری از به وجود آمدن بیماری‌های مزمن باشد و بعضی از شرایط حاد ممکن است به مزمن تبدیل شوند به خاطر همین درمان مناسب بیماری‌های حاد نیز به عنوان یک روش پیشگیری به حساب می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *