مقالات

بیماری خود ایمنی چیست؟

بیماری خود ایمنی چیست؟

بیماری خودایمنی شرایطی است که در آن سیستم ایمنی بدن به خود به بدن حمله می‌کند. معمولا سیستم ایمنی از بدن در برابر باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند. ونمی‌گذارد به بدن آسیب برسانند. وقتی این مهاجمان خارجی را احساس می کند، ارتشی از سلول های جنگنده را برای حمله به آنها می فرستد. وآنها را از بین می‌برد ومانع دسترسی آنها به بدن می‌شود.

معمولاً سیستم ایمنی می تواند تفاوت بین سلول های خارجی و سلول های خود را تشخیص دهد. وبداند در چه شرایطی باید سلول را از بین ببرد. در یک بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی بخشی از بدن شما مانند مفاصل یا پوست را به عنوان خارجی اشتباه می گیرد. پروتئین هایی به نام اتوآنتی بادی را آزاد می کند که به سلول های سالم حمله می کند. برخی از بیماری های خودایمنی تنها یک اندام را هدف قرار می دهند. دیابت نوع ۱ به پانکراس آسیب می رساند. سایر بیماری ها مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا لوپوس می توانند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهند.

در ادامه این مطلب کندوک با ما همراه باشید تا شما را با بیماری های خود ایمنی آشنا کنیم.

9 بیماری خود ایمنی رایج

بیش از ۸۰ بیماری خودایمنی وجود دارد. در اینجا به 9 مورد از رایج ترین آنها اشاره شده است و آنها را به شما معرفی می‌کنم.

1. بیماری التهابی روده

بیماری التهابی روده وضعیتی را بیان می‌کند که باعث التهاب در پوشش دیواره روده می شود. هر نوع  بخش متفاوتی از دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می دهد.بیماری کرون می تواند هر بخشی از دستگاه گوارش، از دهان تا مقعد را ملتهب کند.

2. بیماری گریوز

بیماری گریوز به غده تیروئید در گردن حمله می کند و باعث تولید بیش از حد هورمون های آن می شود. هورمون های تیروئید مصرف انرژی بدن را کنترل می کنند که به عنوان متابولیسم شناخته می شود.داشتن بیش از حد این هورمون ها فعالیت های بدن شما را افزایش می دهد و باعث ایجاد علائمی مانند عصبی بودن، ضربان قلب سریع، عدم تحمل گرما می شود. یکی از علائم مهم این بیماری، برآمدگی چشم است که بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

3.دیابت نوع 1

لوزالمعده هورمون انسولین تولید می کند که به تنظیم سطح قند خون کمک می کند. در دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به سلول های تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله کرده و آنها را از بین می برد. نتایج قند خون بالا می تواند به رگ ها و اندام های خونی از جمله قلب، کلیه ها، چشم ها و اعصاب آسیب برساند.

دیابت نوع 1

4. آرتریت روماتوئید

در آرتریت روماتوئید سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می کند. این حمله باعث قرمزی، گرمی، درد و سفتی مفاصل می شود. برخلاف استئوآرتریت، که معمولاً با افزایش سن افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد، آرتریت روماتوئید می‌تواند از سن۳۰ سالگی یا زودتر شروع شود.

5. پسوریازیس

سلول های پوست رشد می کنند و زمانی که دیگر مورد نیاز نیستند می ریزند. پسوریازیس باعث می شود سلول های پوست خیلی سریع تکثیر شوند. سلول‌های اضافی ایجاد می‌شوند و لکه‌های قرمز و ملتهب را تشکیل می‌دهند که معمولاً با پوسته‌های سفید نقره‌ای روی پوست روشن‌تر همراه است. در پوست های تیره تر، پسوریازیس می تواند بنفش یا قهوه ای تیره با پوسته های خاکستری ظاهر شود.

6. بیماری آدیسون

بیماری آدیسون غدد آدرنال را تحت تأثیر قرار می دهد که هورمون های کورتیزول و آلدوسترون و همچنین هورمون های آندروژن را تولید می کند. کورتیزول بسیار کم می تواند بر نحوه استفاده و ذخیره کربوهیدرات ها و قند در بدن تأثیر بگذارد. کمبود آلدوسترون منجر به از دست دادن سدیم و پتاسیم اضافی در جریان خون می‌شود.

7.ام اس

مولتیپل اسکلروزیس به غلاف میلین، پوشش محافظ اطراف سلول های عصبی در سیستم عصبی مرکزی آسیب می رساند. آسیب به غلاف میلین سرعت انتقال پیام ها را بین مغز و نخاع به و از بقیه بدن کاهش می دهد.
این آسیب می تواند منجر ضعف، بی حسی، مشکلات تعادلی و مشکل در راه رفتن شود. این بیماری به اشکال مختلفی ظاهر می شود که با سرعت های متفاوتی پیشرفت می کند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۲، حدود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به ام اس به کمک در راه رفتن در ۱۵ سال پس از شروع بیماری نیاز دارند.

8.میاستنی گراویس

میاستنی گراویس بر تکانه های عصبی تأثیر می گذارد که به مغز در کنترل ماهیچه ها کمک می کند. هنگامی که ارتباط اعصاب به ماهیچه ها مختل می شود، سیگنال ها نمی توانند ماهیچه ها را به سمت انقباض هدایت کنند. شایع ترین علامت ضعف عضلانی است که با فعالیت بدتر می شود و با استراحت بهبود می یابد. ماهیچه هایی که حرکات چشم، باز شدن پلک، بلع و حرکات صورت را کنترل می کنند اغلب درگیر می شوند.

9. واسکولیت خود ایمنی

واسکولیت خود ایمنی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی به رگ های خونی حمله می کند. التهابی که در نتیجه ایجاد می شود، شریان ها و وریدها را باریک می کند و اجازه می دهد خون کمتری در آنها جریان یابد.

در این مطلب با بیماری های خود ایمنی آشنا شدید در صورتی که می خواهید از دیگر مطلب های کندوک همانند مطلب چگونه سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم؟ بازدید کنید می توانید به بخش بلاگ کندوک مراجعه نمایید.

واسکولیت خود ایمنی

علائم بیماری های خود ایمنی

1.خستگی

2.درد عضلات

3.تورم و قرمزی

4.تب درجه پایین

5.مشکل در تمرکز

6.بی حسی و گزگز در دست ها و پاها

7.ریزش مو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *