فهرست مطالب
فولیکول ها کیسه های ریزی از مایع و حاوی تخمک های نا بالغ (اووسیت) هستند که در لایه های بیرونی تخمدان ها یافت می شوند. وقتی وقت مناسب فرامی رسد و فولیکول به سایز مناسب خود می رسد، فولیکول پاره می شود و تخمک بالغی را رها می کند که آماده بارور شدن است. تصور غلط عامیانه ای که در این موارد وجود دارد این است که هر فولیکول، چندین تخمک را آزاد می کند. با این حال، در جواب به این سوال که چه تعداد تخمک در فولیکول وجود دارند لازم است اشاره شود که تنها یک عدد تخمک در هر فولیکول یافت می شود.
تخمک گذاری فرایندی است که هر ماه و در سنین میان بلوغ و یائسگی اتفاق می افتد. با هر چرخه، چندین فولیکول شروع به ازدیاد می کنند اما به شکل کلی، فقط یکی از آن ها تخمک آزاد می کند. فولیکول هایی که تخمک آزاد نمی کنند متلاشی می شوند. به این فرایند آترزی گفته می شود که در اصل می تواند در هر مرحله از رشد فولیکول رخ دهد.
فولیکولها در چرخه قاعدگی چه نقشی دارند؟
چرخه قاعدگی به دو قسمت اصلی بخش بندی می شود: مرحله فولیکولی و مرحله لوتئال. در طی مرحله فولیکولی، فولیکول هایی که در مرحله سوم رشد خود هستند جذب می شوند که در نهایت، این فرایند باعث تخمک گذاری می شود. اگر چه در ابتدای این فرایند، تعدادی فولیکول جذب می شوند اما درآخر، تنها یک یا دو فولیکول به بلوغ کامل خود می رسند و تخمک آزاد می کنند. در عوض وقتی از دارو های باروری استفاده می کنید ممکن است چندین فولیکول به مرحله تخمک گذاری برسند. فولیکول ها مسئولیت موارد گفته شده زیر را به عهده دارند:
- تغذیه و حفاظت از تخمک در طی مرحله تشکیل تخمک
- ترشح هورمون های لازم برای تولید مثل
- تبدیل شدن به جسم زرد پس از تخمک گذاری که هورمون پروژسترون را آزاد سازی میکند (این کار برای ضخیم و شاداب نگه داشتن پوشش رحم برای القای بارداری لازم است)
تخمدان دارای چند فولیکول است؟
پاسخ به این پرسش دشوار است زیرا واقعا نمی توان تعداد فولیکول های موجود در تخمدان را محاسبه کرد. زمانی یک فولیکول در تخمدان شروع به رشد و نمو می کند به عنوان فولیکول اولیه نام برده می شود. اندازه این فولیکول های اولیه فقط 25 میکرومتر است و از آنجایی که آن ها بسیار کوچک هستند با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند و به همین علت، نمی توان آن ها را در سونوگرافی یا آزمایشی دیگر تشخیص داد.
با این حال، زمانی سیگنال های هورمونی رشد فولیکول ها را برمی انگیزند و فولیکول ها شروع به رشد و بالغ شدن می کنند، با عنوان فولیکول آنترال شناخته می شوند و اندازه آن ها تا 10 میلی متر می رسد. این نوع فولیکول ها در سونوگرافی قابل تشخیص هستند و می توان آن ها را شمرد. اگرچه این اندازه تعداد کل فولیکول های تخمدان یک زن را نشان نمی دهد اما تنها توجه به تعداد فولیکول های قابل مشاهده آنترال می تواند وضعیت ذخایر تخمدان زن (تعداد تخمک های باقیمانده) را مشخص کند.
فولیکول ها چه نقشی در باروری دارند؟
فولیکول ها و سایز و وضعیت آن ها، بخش بسیار مهمی از ارزیابی باروری و درمان باروری هستند. هر زن با ذخیره ای از تخمک در فولیکول ها متولد می شود. سپس از اولین قاعدگی، یک فولیکول انتخاب می شود. فرض بر این است که فولیکول های با کیفیت بالاتر در چرخه های اول انتخاب می شوند. در این بین زنانی که سن بیشتری دارند به این دلیل برای باردار شدن با مشکل روبرو می شوند که نه تنها تخمک کمتری در خود دارند، بلکه تخمک های آن ها ممکن است از کیفیت کمتری نیز برخوردار باشد. به همین علت است که آن ها بیشتر سقط جنین را تجربه می کنند.
از تجزیه و تحلیل هورمونی ازجمله AMH بیشتر وقتی استفاده می شود که یک زوج در فرزند آوری با مشکل روبرو شده باشند. با این حال، شمارش فولیکول های تخمدان در سونوگرافی همچنان یکی از راه های عالی برای تخمین ذخیره تخمدان است. ذخیره تخمدان یک نوع اصطلاح است که برای پیش بینی پتانسیل تخمدان برای تولید تخمک هایی که قادر به بارور شدن و درنتیجه ، بارداری موفق هستند استفاده می شود.
از سونوگرافی شمارش فولیکول های آنترال AFC می توان در مرحله اولیه ارزیابی باروری استفاده کرد تا از این راه مشخص شود که آیا به درمان های کمک باروری مانند لقاح خارج از رحم IVF نیاز دارید یا خیر. پس از آن در درمان باروری، رشد فولیکول ها به دقت ارزیابی و بازبینی می شوند. در تلقیح داخل رحمی اسپرم IUI، سه الی چهار بار سونوگرافی انجام می شود و همچنین میزان استرادیول در خون اندازه گیری می شود تا این مسئله مشخص شود که آیا فولیکول ها در طول درمان از رشد و تکامل عادی برخوردار هستند یا خیر.
اهمیت دانستن تعداد فولیکول ها و اندازه آن ها، در درمان های باروری بسیار مهم است. اما صرف دانستن یک عدد، نشان دهنده وضعیت باروری آن فرد نیست. تعداد زیاد فولیکول ها یا نبودوجود فولیکول در تخمدان و نقش هر یک در باروری، مواردی است که توسط پزشک متخصص بررسی می شود. معمولاً با بالارفتن سن، و باتوجه به سبک زندگی، کیفیت تخمک های آزاد شده تغییر می کند.
گاهی بعد از ۳۵ سالگی، روند آزاد شدن تخمک و باروری کمی با اشکال روبرو می شود. به همین جهت گاهی اوقات افراد به سراغ روش های باروری مختلف می روند. پزشک تعداد و کیفیت فولیکول ها را از طریق سونوگرافی پیگیری می کند. درمان های مختلف باروری هرکدام به نوع و تعداد خاصی از فولیکول ها نیاز دارند. دانستن در مورد هرکدام از آن ها، باعث می شود که فرد از نظر روحی آمادگی هر مسئله ای را داشته باشد.
نحوه افزایش فولیکول با ژل رویال
این ماده دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که از آسیب سلول های سیستم تولید مثل جلوگیری می کند. فیتواستروژن های موجود در آن سبب تقویت آرام باروری می شوند. این ماده نه تنها یک ماده غذایی فوق العاده غذایی برای بانوان است، بلکه آمارها نشان می دهد که باعث بهبود یکپارچگی، تحرک، زنده ماندن، بلوغ و تعداد اسپرم در مردان نیز می شود.
تاثیر ژل رویال بر تخمک گذاری
ژل رویال ماده ای طبیعی است که مصرف آن به صورت دارو در انسان بسیار زیاد است. در نتیجه افزایش اطلاعات در مورد اثرات مفید آنها در تولید مثل حیوانات و انسان، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. سطح و روش های افزودن ژل رویال به سبد غذایی بسیار مهم است زیرا تاثیرات زیادی بر کیفیت مایع منی، توانایی حفظ قدرت اسپرم، تحرک و باروری دارد. همچنین ژل رویال با فعالیت هورمون هایی مانند تستوسترون، LH و FSH ارتباط دارد ، بانوان می توانند با مصرف ژل رویال فولیکول تخمدان خود را افزایش داده و آن را جهت باروری آماده سازند . اگر تمایل به خرید ژل رویال دارید می توانید روی این کلمه کلیک کنید یا اینکه به صفحه آن مراجعه کنید.