مقالات

عسل وحشی چیست؟ تفاوت آن با عسل کندو

عسل وحشی، که به آن عسل درختی یا صخره‌ای هم می‌گویند، عسلی است که زنبورهای وحشی در میان صخره‌ها، بالای درختان یا داخل تنه درختان تولید می‌کنند. در کل ایران دو گونه زنبور عسل وحشی و زنبور عسل پرورشی وجود دارد. زنبورهای وحشی معمولاً در استان‌های جنوبی یافت می‌شوند و عسل آن‌ها در مناطق کرمان، خوزستان، فارس و سیستان بلوچستان قابل‌دسترس است. زنبورهای وحشی ظاهری کشیده‌تر و استوارتری نسبت به زنبورهای پرورشی دارند. این زنبورها را نمی‌توان مانند زنبورهای پرورشی در کندو نگهداری کرد، زیرا زندگی در مراتع کوهستانی را ترجیح می‌دهند.

زنبورهای وحشی شان‌های عسل (کندو عسل) متفاوتی نسبت به شان‌های زنبورهای پرورشی دارند. تنها تفاوتی که هنگام خرید عسل طبیعی و عسل وحشی می‌توانید به آن توجه کنید، ساختار شان‌ها است. شان‌های این عسل معمولاً روی صخره‌ها آویزان می‌شوند، روی درخت‌ها قرار می‌گیرند، یا به صورت چند شان مرتب و پیوسته در کنار هم ساخته می‌شوند. امروزه برخی افراد شان‌های عسل مصنوعی را به‌جای عسل وحشی می‌فروشند و به دلیل اینکه عسل وحشی خاصیت دارویی و طعمی بهتر از عسل پرورشی دارد، هزینه بالاتری دریافت می‌کنند. اما اگر عسل وحشی را با موم بخرید، بهتر می‌توانید آن را از عسل مصنوعی و دست‌ساز تشخیص دهید.

بررسی تفاوت عسل وحشی با طبیعی از نظر زیست بوم

تمام اختلاف‌های زنبور وحشی از زنبورعسل طبیعی به علت مکان جغرافیایی و نوع تغذیه آن‌هاست. از مهم‌ترین تفاوت‌های زیست‌بومی زنبورهای وحشی نسبت به زنبورعسل‌های طبیعی عبارتند از:

استفاده از آنتی بیوتیک ها

مقاومت زنبورعسل‌های وحشی در برابر سرما بسیار بیشتر از زنبورعسل‌های طبیعی است. زنبورهای پرورشی و طبیعی مقاومت بدنی ضعیفی دارند و به‌راحتی دچار سرماخوردگی و بیماری می‌شوند. در این شرایط، زنبورداران از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان زنبورها استفاده می‌کنند. برخی زنبورداران برای دفع بیماری‌ها و آفات از مواد طبیعی مانند تنباکو بهره می‌برند تا کیفیت و خاصیت عسل به‌صورت ارگانیک حفظ شود.

تغذیه

زنبورداران کندوهای عسل طبیعی را در مناطق طبیعی قرار می‌دهند تا زنبورها با تغذیه از انواع گل‌های متنوع و گیاهان شیره‌دار، عسل طبیعی تولید و برداشت کنند. اما زنبورهای وحشی در کوه‌ها و مراتع دست‌نیافتنی پرواز کرده و از گل‌های نایاب تغذیه می‌کنند، که در نتیجه، عسلی با خواص چند برابر بیشتر تولید می‌شود.

زمستان گذرانی زنبور ها

زنبورهای وحشی در فصل‌های سرد سال از عسل خود تغذیه می‌کنند، اما این اتفاق در زنبورهای عسل طبیعی رخ نمی‌دهد. زنبورداران عسل طبیعی تولیدشده توسط زنبورهای پرورشی را جمع‌آوری کرده و روانه بازار می‌کنند. برای زنده نگه‌داشتن زنبورهای پرورشی، ترکیبی از شکر و آب تهیه می‌کنند تا زنبورها از آن تغذیه کنند.

استرس وارد کردن به زنبور ها

زنبورداران هر چند ماه یک‌بار زنبورهای طبیعی و پرورشی را به کوهستان یا باغ‌های مختلف منتقل می‌کنند تا از گل‌های گوناگون عسل برداشت کنند. این جابه‌جایی‌ها باعث ایجاد استرس زیادی برای زنبورعسل‌ها می‌شود. اما زنبورهای وحشی در یک مکان ثابت باقی می‌مانند و کسی نمی‌تواند جایگاه آن‌ها را تغییر دهد، بنابراین هیچ‌گونه استرسی را تجربه نمی‌کنند.

عسل وحشی چیست؟ تفاوت آن با عسل کندو

چرا عسل وحشی را توصیه نمی کنیم ؟!

تا اینجا با عسل طبیعی و خاصیت‌های آن آشنا شده‌اید. اما به شما توصیه می‌کنیم این عسل را خریداری نکنید. خرید عسل وحشی می‌تواند ضربه بسیار زیادی به طبیعت و انقراض زنبورهای وحشی وارد کند. امروزه با برداشت‌های نادرست و غیر اصولی، کل تغذیه زنبورعسل برداشت می‌شود و زنبورهای وحشی در فصل زمستان دیگر توان تأمین غذای خود را ندارند و به دلیل نبود تغذیه از بین می‌روند. خطر انقراض زنبورعسل‌های وحشی امروز به یک معضل جهانی تبدیل شده است و این موضوع می‌تواند اکوسیستم طبیعت را نیز تهدید کند.

به برداشت‌کنندگان این نوع عسل، شکارچیان عسل نیز می‌گویند زیرا با برداشت نادرست کندوهای عسل در سطح جهان توانسته‌اند به عنوان نابودکنندگان نسل زنبورعسل‌های وحشی شناخته شوند. خاصیت‌های عسل طبیعی کم و بیش با عسل وحشی قابل مقایسه هستند، بنابراین اگر به طبیعت علاقه‌مند هستید، باید از خرید عسل وحشی منصرف شوید.

زنبور های طبیعی را با زنبور های فراری اشتباه نگیرید !

هر کندویی که در طبیعت یافت می‌شود یا به شکل کندو وحشی از درخت آویزان شده است را نمی‌توانیم کندوی حاصل از دست‌رنج زنبورهای وحشی بدانیم. هنگامی که یک زنبور ملکه جدید متولد می‌شود، ملکه‌ی مادر یا همان ملکه قبلی به همراه تعدادی از زنبورهای کارگر از آن کندو خارج می‌شود و برای خود کندوی جدیدی می‌سازد. اگر زنبورداران کندوی جدیدی برای ملکه قبلی آماده نکنند و آن‌ها را داخل کندوی جدید نریزند، این زنبورها در طبیعت برای خود زندگی جدیدی را آغاز می‌کنند. برخی افراد با دیدن این کندوها در داخل درختان یا در میان صخره‌ها، احساس می‌کنند که این یک کندوی زنبور وحشی است و آن را برداشت می‌کنند.

آیا از روی رنگ می توان عسل وحشی تشخیص داد می شود ؟

یکی از تصورات اشتباهی که معمولاً در بین افراد وجود دارد این است که در صورتی که عسل‌وحشی باشد، حتماً باید رنگ تیره‌ای داشته باشد. اما در واقع، رنگ عسل بیش از هر چیزی به منبع شهد و پوشش گیاهی یک منطقه بستگی دارد. به‌عنوان مثال، اگر پوشش گیاهی منطقه‌ای از گون (عسل گون گز) پوشیده شده باشد، امکان دارد رنگ این نوع عسل زرد باشد، و اگر پوشش گیاهی کنار باشد، ممکن است رنگ عسل قهوه‌ای یا قهوه‌ای تیره شود. بنابراین، نمی‌توان از روی رنگ قضاوت کرد که آیا عسل‌وحشی است یا تقلبی.

در این مطلب شما را با “عسل وحشی چیست” و تفاوت آن با عسل کندو آشنا کردیم. لینک این مطلب را برای کسانی که می‌خواهند بدانند که این نوع عسل چیست و چه تفاوتی با عسل کندو دارد، ارسال کنید تا آن‌ها هم مثل شما با این موضوع مهم آشنا شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *