فهرست مطالب
بیماری روماتیسم انواع گوناگونی دارد که یکی از آنها روماتیسم مفصلی است. روماتیسم مفصلی و یا همان آرتریت روماتوئید عارضه ای است که در آن سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله میکند و منجر به بروز التهاب و صدمات بافتی می شود. این عارضه در مراحل اولیه اش نشانه ها و علائمی دارد که میتوانید با شناخت آنها از پیشرفت کردن بیماری و آسیب دیدگی مفاصل جلوگیری کنید. در این مطلب به طور کامل تمامی نکات لازم در مورد روماتیسم مفصلی را توضیح داده ایم، تا انتهای این مطلب کندوک با ما همراه باشید.
روماتیسم مفصلی چیست؟
آرتریت روماتوئید و یا همان روماتیسم مفصلی یک نوع بیماری خود ایمنی به حساب می آید یعنی سیستم ایمنی بدن که کارش دفاع از بدن است به اشتباه به بافت های سالم بدن حمله ور می شود و منجر به، به وجود آمدن التهاب و علائمی دیگر می شود. این عارضه حدود 400 هزار نفر بالای 16 سال را در آمریکا درگیر به خود کرده است. این بیماری برای هر فردی و در هر سنی ممکن است رخ دهد و خیلی سریع پیشرفت کند.
پس در نتیجه تشخیص زود این بیماری و شروع درمان هایش خیلی مهم است و هرچه درمان زودتر شروع شود موثر تر خواهد بود. برای دانستن اینکه روماتیسم مفصلی چگونه گسترش پیدا می کند، باید اول بدانید که مفاصل به شکل عادی چگونه کار می کنند پس تا آخر مطلب با ما همراه باشید.
شیوه کارکرد مفاصل در حالت عادی
به جایی از بدن که دو استخوان به یکدیگر می رسند مفصل می گویند. بیشتر مفصل ها به گونه ای هستند که به استخوان ها اجازه می دهند در جهت های گوناگونی حرکت کنند. مثلا زانو پیچیده ترین و بزرگترین مفصل بدن به شمار می آید. این مفصل باید به قدری کافی باشد که بتواند وزن بدن را تحمل کند و باید بتواند سر جایش قفل شود تا بتوانیم صاف بایستیم.
به علاوه باید به گونه ای باشد که توانایی راه رفتن را داشته باشیم و بعضی اوقات لازم است که تاب بخورد و خم شود تا توانایی ورزش کردن و دویدن را داشته باشیم. انتهای هر استخوان با غضروف پوشیده شده است که سطحش نرم و لغزنده است. غضروف منجر به این می شود که انتهای استخوان ها بر روی یکدیگر حرکت کنند و ساییده نشوند.
روماتیسم مفصلی چطور ایجاد می شوند؟
اگر به روماتیسم دچار شوید سیستم ایمنی بدنتان باعث التهاب درون یک مفصل و یا تعدادی از مفاصل می شود. میزان زیادی از خون و مایع به قسمی از بدن که تحت حمله عفونتی قرار دارد فرستاده می شود. مثلا اگر روی بدنتان زخمی به وجود آید که عفونی شود، پوست دور و بر آن متورم می شود و رنگش تغییر پیدا می کند.
در هر حال روماتیسم مفصلی، تورم و التهاب مفصل ها باعث به وجود آمدن مشکلاتی می شوند. زمانی که تورم کم می شود غلاف دور و بر غضروف کشیده می ماند و توانایی این را ندارد که مفصل را در وضعیت مناسبش قرار دهند. در نتیجه همچین اتفاقی مفصل ناپایدار می شود و در نتیجه در حالت های نامناسبی قرار خواهد گرفت.
مهم ترین علائم روماتیسم مفصلی:
- درد مفاصل
- تب، التهاب و قرمزی مفاصل
- سخت بودن مفصل مخصوصا صبح ها
بقیه علائم رایج این عارضه:
- کمبود انرژی و احساس خستگی
- کم اشتهایی
- کم شدن وزن
- دمای بالای بدن و تب
- عرق کردن
- چشمان خشک ناشی از التهاب
- درد قفسه سینه ناشی از التهاب
این عارضه توانایی این را دارد که در بدن هر مفصلی را درگیر کند حتی مفصل های کوچک دست و پا و هر دو سوی بدن با یکدیگر درگیر خواهند شد، ولی همیشه هم به این شکل نخوهد بود.
علت مبتلا شدن به روماتیسم مفصلی:
سن فرد
این عارضه افراد را در هر سن و سالی از 40 تا 60 سالی می تواند تحت تاثیر قرار دهد. تقریبا حدود سه چهارم افرادی که بیماری شان تشخیص داده می شود در سن قانونی کار کردن هستند.
جنسیت
روماتیسم مفصلی در خانم ها 2 تا 3 برابر بیشتر نسبت به مردان اتفاق می افتد.
ژنتیک
دلیل مبتلا شدن به این عارضه ترکیبی از عوامل محیطی مثل رژیم غذایی و سیگار کشیدن و ژنتیک است. تا کنون ارتباط این بیماری با ژنتیک مشخص نشده است ولی تصور می کنند که این مورد در گسترش بیماری بی تاثیر نباشد.
وزن
اگر وزن بالایی داشته باشید بیشتر در معرض مبتلا شدن به عارضه روماتیسم مفصلی قرار خواهید گرفت. شاخص توده بدنی یک معیار برای سنجش وزن است که بر طبق وزن و قد آن را می سنجند. برای بیشتر افراد بزرگسال BMI مناسب بین 18.5 تا 24.9 است.
- اگر BMI زیر 18.5 باشد به کمبود وزن دچار هستید.
- BMI بین 18.5 تا 24.9 نشان دهنده وزن ایده آل است.
- بین 25 تا 29.9 اضافه وزن است.
- بین 30 تا 39.9 فرد چاق است.
سیگار کشیدن
در کل سیگار کشیدن خطر مبتلا شدن به این بیماری را بالا میبرد، در نتیجه اگر به روماتیسم مفصل مبتلا هستید و سیگاری نیز هستید بهتر است که آن را ترک کنید.
رژیم غذایی
بر طبق شواهد اگر مقدار زیادی گوشت قرمز مصرف کنید و ویتامین C استفاده نکنید خطر مبتلا شدن به رماتیسم بیشتر خواهد شد.
درمان گیاهی روماتیسم مفصلی
درمان گیاهی روماتیسم مفصلی هم یکی از روش های عالی و پرکاربرد برای درمان این بیماری است در ادامه با ما همراه باشید تا چند دارو را به شما معرفی کنیم:
درخت بید
پوست درخت بید یکی از تسکین دهنده های گیاهی است که خاصیت ضد التهابی دارد، این درمان هیچ تاثیر منفی و جانبی ندارد و در کاهش تب و درد بسیار موثر است. شما میتوانید برای استفاده از آن پوست درخت بید را بجویید و یا بجوشانید و به شکل یک جوشانده آن را مصرف کنید و توجه کنید که حتی پودر این ماده برای غذا مورد استفاده قرار می گیرد.
دارچین
دارچین نیز از دسته گیاهان ضد التهابی است و شما میتوانید آن را برای درمان روماتیسم استفاده کنید. نصف قاشق چای خوری پودر دارچین و مقداری عسل را با یکدیگر مخلوط کنید و آن را میل کنید.
چای سبز
پلی فنولی که در چای سبز موجود است خاصیتی ضد التهابی دارد و به علاوه آنتی اکسیدان موجود در این گیاه باعث بهبود سیستم ایمنی می شود. دم کرده چای سبز خاصیتی ضد التهابی دارد و برای درمان روماتیسم بسیار مفید است.
زنجبیل
شما میتوانید از زنجبیل به صورت عصاره، پودر، روغن، ژل و کپسول استفاده کنید این گیاه با خاصیت ضد التهابی که دارد در تخفیف درد ناشی از روماتیسم موثر است.
زرد چوبه
مصرف روزانه زرد چوبه را هرگز فراموش نکنید زیرا که برای تسکین درد های روماتیسم خیلی مفید است.
سیر
کمتر کسی وجود دارد که خواص ضد التهابی سیر را نداند. سیر میتواند علائم روماتیسم را کاهش دهد. شما میتوانید سیر خام را له کنید و با لیمو و عسل تازه آن را میل کنید. به علاوه میتوانید سیر له شده را بر روی ناحیه درد بمالید.
چای بابونه:
با مالیدن چای بابونه به مفاصل درد روماتیسم مفصلی بهبود پیدا خواهد کرد. میتوانید بابونه را دم کنید و بعد به مدت 20 دقیقه آن را بر روی مفاصل بمالید.