فهرست مطالب
بیماری نقرس نوعی شایع و پیچیده از آرتریت است که ممکن است هر کسی را به خود درگیر کند. علائم این عارضه با حملات یکدفعه ای و شدید و درد قرمزی، حساسیت به لمس مفصل ها که معمولا مفصل شست پارا درگیر می کند و تورم مشخص می شود. ممکن است که حمله نقرس خیلی ناگهانی به وجود آید و بیشتر اوقات فرد مبتلا را با این احساس که انگشتان پا در حال سوزش است از خواب بیدار کند.
مفصلی که آسیب می بیند موتورم، گرم و به قدری حساس است که حتی وزن لایه رویی آن نیز غیر قابل تحمل می شود. ممکن است که علائم نقرس بروند و بیایند ولی روش هایی برای جلوگیری از شدید شدن و کنترلش وجود دارند، در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا در مورد بیماری نقرس توضیحات کامل را بدهیم.
علائم نقرس
- درد مفصلی شدید: این عارضه بیشتر اوقات مفصل بزرگ انگشت شست پاها را تحت تاثیر قرار می دهد ولی همچنان ممکن است که در هر مفصلی به وجود آید. مفاصل دیگر که بیشتر به این عارضه مبتلا می شوند شامل مچ، پا، زانو، آرنج مچ دست و همچنین انگشت ها هستند. معمولا در 4 تا 12 ساعت اول بعد از شروع درد شدیدتر می شود.
- ناراحتی طولانی مدت: امکان دارد که بعد از فروکش کردن شدیدترین درد برخی از ناراحتی های مفصلی از چند روزی تا چند هفته طول داشته باشند. حمله های بعدی طولانی تر خواهند بود و ممکن است مفاصل بیشتری را تحت تاثیر قرار دهند.
- التهاب و قرمزی: مفاصل آسیب دیده متورم، حساس، گرم و قرمز می شوند.
- دامنه حرکتی محدود: با گذر زمان علائم نقرس شست پا و به علاوه بقیه مفاصل بدن بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند، پس امکان دارد که با پیشرفت بیماری توانایی این را نداشته باشید که مفاصلتان را به شکل عادی حرکت دهید.
علت به وجود آمدن نقرس چیست ؟
نقرس زمانی به وجود می آید که کریستال های اورات در مفصل جمع شوند و منجر به التهاب و درد شدید شوند. اگر در بدن مقدار زیادی اسید اوریک وجود داشته باشد کریستال های ادراری نیز تشکیل می شوند.
بدن به خاطر تجزیه پورین ( موادی که به شکل طبیعی در بدن یافته می شوند) اسید اوریک به وجود می آورد. به علاوه پورین در غذاهای خاصی مثل گوشت قرمز، جگر و غذاهای دریایی موجود است. نوشیدنی های الکلی و مخصوصا آبجو و نوشیدنی های شیرین شده توسط قند میوه نیز میزان اسید اوریک را بالا می برند.
به طور معمول اسید اوریک درون خون حل می شود و به وسیله کلیه ها به ادرار منتقل می شود. ولی بعضی اوقات ممکن است بدن بیش از حد اسید اوریک تولید کند و یا اینکه کلیه قادر به دفع آن نخواهد بود. وقتی که این اتفاق پیش می آید اسید اوریک جمع می شود و در یک مفصل و یا بافت دور و بر آن بلورهای تیز و سوزن مانندی به وجود می آورد که درد و التهاب و تورم را در پی دارد.
عوامل خطر مبتلا شدن به نقرس
اگر مقدار زیادی را از اسید اوریک در بدنتان داشته باشید به احتمال زیادی ممکن است که به نقرس مبتلا شوید. عواملی که می توانند میزان اسید اوریک را در بدن افزایش دهند شامل موارد زیر می شوند:
- رژیم غذایی: رژیم غذایی که شامل گوشت، غذاهای دریایی و نوشیدنی های شیرین است که منجر به این می شوند که میزان سطح اسید فوریک افزایش یابد و همچنین مصرف الکل نیز چنین تاثیری را در پی دارد.
- چاقی: اگر به اضافه وزن مبتلا هستید بدنتان اسید اوریک بیشتری تولید خواهد کرد و کلیه ها مجبور می شوند که برای دفعش بیشتر کار کنند.
- مشکلات پزشکی: برخی بیماری ها و شرایط خاص خطر مبتلا شدن به نقرس را افزایش می دهند. این بیماری ها شامل فشار خون بالا و بیماری های مزمن مثل دیابت، سندروم متابولیک و بیماری های قلبی و همچنین کلیوی هستند.
- داروهای خاص: مصرف داروهایی مانند دیورتیک های تیازیدی که اکثرا از آن برای فشار خون بالا استفاده می شود و همچنین آسپرین با دوز کم می تواند سطح اسید اوریک را زیاد کند. همچنین کسانی که عضوی پیوندی دریافت می کنند داروهایی را مصرف می کنند که ممکن است منجر به بیشتر شدن سطح اسید اوریک شود.
- سابقه خانوادگی: اگر بقیه اعضای خانواده به نقرس مبتلا باشند احتمال آن زیاد است که فرد نیز به این عارضه مبتلا شود.
- سن و جنسیت: این عارضه بیشتر در مردان به وجود می آید بخاطر اینکه خانم ها اسید اوریک کمتری دارند، ولی با این حال هم بعد از يائسه شدن میزان اسید اوریک زنان نیز به مردان نزدیک می شود. به علاوه ممکن است مردان در سن پایین تری به این بیماری مبتلا شوند معمولا در سنین 30 تا 50 سالگی، ولی خانم ها بعد از یائسگی علائم و نشانه های آن را پیدا می کنند.
- جراحی یا ضربه: داشتن تجربه جراحی و یا ضربه میتواند احتمال مبتلا شدن به بیماری نقرس را افزایش دهد.
پیشگیری از علائم نقرس
هنگامی که علائمی ندارید دستورالعمل های غذایی به محافظت از شما در برابر این بیماری کمک می کند. در ادامه بعضی از آنها را بررسی میکنیم:
- مصرف زیاد مایعات: آب زیادی مصرف کنید و از نوشیدنی های شیرین شده با قند میوه دوری کنید.
- محدودیت در مصرف الکل: با پزشکتان در مورد راه هایی برای ترک الکل صحبت کنید. طبق شواهد جدید آبجو می تواند احتمال بروز این عارضه را بالا ببرد.
- دریافت پروتئین مورد نیاز بدن از محصولات لبنی کم چرب: در واقع ممکن است که محصولات لبنی چرب یک اثر محافظتی در مقابل این بیماری باشند پس بهترین منبع برای پروتئین هستند.
- محدودیت در مصرف گوشت ماهی و مرغ: همیشه توجه کنید که چه مقدار و چه نوعی را از این نوع مواد غذایی مصرف می کنید، زیرا در غیر این صورت ممکن است مشکلاتی برایتان پیش آید.
- حفظ وزن مطلوب بدن: خوراکی هایی را مصرف کنید که وزنتان را حفظ کنند. با کاهش وزن داشتن ممکن است که سطح اسید اوریک نیز در بدن کاهش یابد، ولی رژیم های خیلی سخت و کاهش وزن سریع می تواند به طور طبیعی سطح اسید اوریک را بالا ببرد.
درمان بیماری نقرس
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
- کلشی سین
- کورتیکواستروئیدها
دارو درمانی برای جلوگیری کردن از عوارض نقرس
- دارو هایی که به وجود آمدن اسید اوریک را مهار میکنند
- داروهایی که باعث بهبود بخشیدن دفع اسید اوریک می شوند
اصلاح سبک زندگی و داروهای خانگی برای این عارضه:
- کم کردن نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی هایی که با قند میوه شیرین شده اند
- کم کردن غذاهایی که پورین زیادی دارند
- ورزش منظم و کاهش وزن
آیا بیماری نقرس خطرناک است؟
این بیماری به شکل مستقیم منجر به مرگ نمی شود ولی اگر درمان نشود ممکن است که عوارض تهدید کننده حیاتی را در پی داشته باشد، زیرا میتواند خطر نارسایی قلبی، حمله قلبی، سکته مغزی، دیابت نوع 2 و همچنین بیماری کلیوی را افزایش دهد.