مقالات

قند های موجود در عسل و مزایا و معایب آن

قند های موجود در عسل و مزایا و معایب آن

عسل یک شیرین‌ کننده طبیعی است که به آن انگبین نیز می گویند و توسط زنبورعسل ساخته می ‌شود. این شیرین کننده طبیعی سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی، کلسیم ، آهن ، روی ، ویتامین‌ها و مواد معدنی است و جایگزین مناسبی برای قند های ساده و مصنوعی می ‌باشد. در ترکیب عسل طبیعی، قندهای مختلفی وجود دارد که ما در این مقاله کندوک قصد داریم به قندهای موجود در عسل و مزایا و معایب آن بپردازیم .

عسل یک ماده غلیظ است و غلظت آن به میزان درصد قند موجود در عسل بستگی دارد . تقریبا 80 درصد غلظت وزن عسل را قندهای طبیعی ( ساکاروز ، گلوکز ، فروکتوز  ) تشکیل می دهند . یکی از مهم ‌ترین و اصلی ترین قندهای موجود در عسل  فروکتوز می ‌باشد . در واقع فروکتوز حدود 47 درصد وزن عسل را تشکیل می دهد . همچنین 31 درصد وزن عسل را قند گلوکز تشکیل می‌دهد. البته باید به این نکته مهم دقت داشته باشید، نسبت این قندها در انواع عسل‌های مختلف باهم متفاوت است . به طور کلی میانگین ۲% وزن عسل از دی ساکاریدهایی چون ساکاروز و مالتوز تشکیل شده است. لاکتوز ، ژنتیوبیوز، ایزومالتولز، کوجیبیوز ، مالتولز، ملیبیوز، نایجروز، ترهالوز و تورانوز قندهای دیگری هستند که به مقدار ناچیزی در عسل وجود دارند. بسیاری از این الیگوساکاریدها از جمله کوجیبیوز، مالتوز، نایجروز و تورانوز از خواص مفیدی برخوردار هستند و هرچه مقدار آن‌ها بیشتر باشد، عسل ارزش غذایی بالاتری خواهد داشت. بسیاری از قندها از جمله‌ تری ساکاریدهایی مانند ملزیتوز و ارلوز باعث می‌شوند عسل به سرعت رس ببندد یا به اصطلاح شکرک بزند. اگر مقدار این قندها در عسل بیش از ۲۰% باشد، عسل بسیار غلیظ می‌شود که به اصطلاح به آن عسل سیمان نیز می گویند .

مزایای قند های موجود در عسل طبیعی

یکی از مهمترین مزیت هایی که قند طبیعی نسبت به قند مصنوعی دارد این است که باعث افزایش قند خون نمی شود . بدن ما روزانه برای سوخت و ساز به قند نیاز دارد، اما قندهای مصنوعی مانند همان شکرهایی که روی سفره صبحانه می گذاریم ، تنها برای چند ساعت انرژی ما را تامین می کنند و به راحتی سلامتی بدن ما را به خطر می اندازند . همچنین قند مصنوعی نه تنها باعث افزایش تولید انسولین کافی در بدن نمی شوند، بلکه اگر زیاد این قندهای مضر را مصرف کنید، باعث بیماری دیابت و تشدید این بیماری خواهد شد . عملکرد قندهای طبیعی عسل به گونه ای است که پس از مصرف پیامی به پانکراس ارسال می شود و انسولین به مقدار کافی تولید می شود و به همین دلیل است که عسل می تواند انرژی ما را برای کل روز تامین کند و مانع از افزایش قند خون در بدن می شود .

معایب قندهای موجود در عسل طبیعی

باعث مشکلات گوارشی در نوزادان می شود.

یکی مضرات قندهای موجود در عسل برای کودکان زیر دو سال این است که باعث مشکلات گوارشی می شود،  زیرا بدن کودکان بسیار حساس است و قدرت هضم انواع مواد غذایی را ندارند و ممکن است هضم عسل برای آنها بسیار سخت و دشوار باشد .

بالا رفتن وزن

یک قاشق غذاخوری عسل حاوی 64 کالری است که بیشتر از شکر با 50 درصد کالری در هر قاشق غذاخوری وجود دارد. در طول روز بدن ما برای سوخت و ساز به کالری نیاز دارد ، بدن ما این کالری ها را از پروتئین ها ، چربی ها و کربوهیدرات ها تامین می کند . هر چقدر که مصرف کالری ما بالا برود ، بدن آن را ذخیره خواهد کرد . اگر میزان کالری در بدن زیاد باشد ، بدن ما آن را به عنوان چربی ذخیره می کند و مشکلاتی همچون افزایش وزن رخ می دهد . قبل از اینکه بخواهید عسل را در رژیم غذایی خود قرار دهید ، باید در ابتدا میزان قند عسل را بررسی کنید سپس از یک مشاوره غذایی برای گنجاندن آن در رژیم غذایی خود مشاوره بگیرید .

ممکن است باعث مسمومیت غذایی شود.

مسمومیت غذایی در بیشتر مواقع نتیجه مصرف بیش از حد عسل و میزان قندهای موجود در عسل است . اگر مشکلات آلرژی دارید و یکبار عسل مصرف کرده باشید ، حتما مسمومیت غذایی را تجربه کرده اید . 80 درصد عسل طبیعی را قندهای طبیعی تشکیل می دهند و اگر شما در میزان مصرف آن صرفه جویی نکنید ، بدن نمی تواند به راحتی آن را هضم کند در نتیجه درگیر مشکلاتی همچون مسمومیت غذایی خواهید شد .

درد شکم و دل درد

همانطور که اشاره کردیم عسل طبیعی دارای قند های طبیعی ساکارز ، گلوکز و فروکتوز است ، اما بخش بسیار زیاد عسل به فروکتوز اختصاص دارد . فروکتوز بسیار سخت هضم می شود و مصرف بیش از حد آن  باعث ایجاد مشکلات گوارشی خواهد شد . مشکل درد معده و دل درد ممکن است به خاطر حساسیت داشتن به عسل خام باشد ، اما عامل اصلی این اتفاق ، مشکل سوء جذب فروکتوز است . علائم مشکلات گوارشی می توان به درد شکم ، اسهال و استفراق ، خستگی و حالت تهوع اشاره کرد .

منجر به پوسیدگی دندان می شود .

عسل خام سرشار از قند های طبیعی است و یک قاشق عسل حاوی 17 گرم قند دارد . به همین دلیل مصرف بیش از حد عسل منجر به پوسیدگی دندان ها می شود . سعی کنید بعد از مصرف عسل حتما مسواک بزنید تا قندهایی که به دندان چسبیده است ، کاملا پاک شوند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *