10 عوارض مصرف عسل که نمی دانید !

از گذشته تا امروز، عسل بهعنوان یک ماده غذایی و دارویی شناخته شده است. بیشتر ما وقتی نام عسل را میشنویم، یاد خواص دارویی آن میافتیم. اما کمتر کسانی هستند که به عوارض مصرف عسل اشاره میکنند. بسیاری از افراد پس از مصرف عسل درگیر مشکلاتی همچون سوزش معده، دلدرد، سردرد، حالت تهوع، سوزش گلو و تنگی نفس خواهند شد. عسل دارای خواص بسیار زیادی است، اما مصرف نادرست و بیشازحد آن میتواند برای بسیاری از افراد مضر باشد.
10 عوارض عسل طبیعی برای بدن
آلرژی
یکی از مهمترین عوارض مصرف عسل، آلرژی و حساسیت شخص به مصرف عسل است. آلرژی بیشتر با مصرف عسل حرارتندیده و خام اتفاق میافتد. عسل خام یعنی عسلی که تازه برداشت شده و بدون هیچ حرارت یا پاستوریزه کردن، مستقیماً برای مشتری فرستاده میشود. آلرژی که شما نسبت به عسل پیدا میکنید به خاطر عسل نیست، بلکه موادی مانند بره موم و گرده گل موجود در عسل باعث ایجاد این حساسیت میشوند.
بسیاری از افراد به ترکیبات این ماده غذایی حساسیت نشان میدهند و متأسفانه با مصرف آن دچار التهابات پوستی و تنگی نفس خواهند شد. علائم آلرژی پس از مصرف عسل شامل سرگیجه، عطسه، آبریزش بینی، تنگی نفس، تعریق زیاد، حالت تهوع، خارش پوست بدن و زبان نیز میباشد. به همین دلیل است که پزشکان توصیه میکنند، اگر برای اولین بار میخواهید عسل خام را امتحان کنید، بهتر است مقدار بسیار کمی از آن را مصرف کنید و چند ساعت منتظر بمانید تا مطمئن شوید نسبت به این ماده غذایی حساسیت نشان نمیدهید. سپس میتوانید به مقدار بیشتری از آن استفاده کنید.
بالا رفتن وزن پس از مصرف عسل
روزانه بدن ما برای سوختوساز به کالری نیاز دارد. بدن ما این کالریها را از پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها تأمین میکند. هرچقدر که مصرف کالری ما بالا برود، بدن آن را ذخیره خواهد کرد. اگر میزان کالری بسیار بالا برود، بدن ما آن را بهعنوان چربی ذخیره میکند. عسل دارای قندهای طبیعی ساکارز، گلوکز و فروکتوز است و با مصرف بیشازحد عسل در روز ممکن است در مدتزمان نهچندان طولانی باعث اضافهوزن شود.
دیابت
امروزه بسیاری از افراد با مصرف قند مصنوعی دچار بیماری دیابت میشوند. مصرف عسل تقلبی میتواند یکی از عوامل ایجاد دیابت باشد. عسلهای تقلبی تفاوتی با قندهای مضر ندارند و برای تولید این عسلها از میزان بالای شکر استفاده میشود. متأسفانه نهتنها هیچ مواد مغذی و ویتامینی ندارند، بلکه باعث ایجاد بیماری دیابت خواهند شد.
مشکلات گوارشی و دل درد
مشکل درد معده و دلدرد ممکن است بهخاطر حساسیت داشتن به عسل خام باشد، اما عامل اصلی این اتفاق، مشکل سوء جذب فروکتوز است. علائم مشکلات گوارشی میتواند شامل اسهال و استفراغ، درد شکم، خستگی و حالت تهوع باشد. همانطور که اشاره کردیم، عسل اصل دارای قندهای طبیعی ساکارز، گلوکز و فروکتوز است، اما بخش بسیار زیادی از عسل به فروکتوز اختصاص دارد. فروکتوز بسیار سخت هضم میشود و مصرف بیشازحد آن باعث ایجاد مشکلات گوارشی خواهد شد.
مضرات باکتری های موجود در عسل
عسل یک ماده ضدمیکروبی و باکتریایی است، به همین علت نیز می گویند عسل تاریخ انقضا ندارد. ضد باکتریایی بودن عسل به این معنا نیست که هیچگونه میکروب و باکتری در آن وجود ندارد، بدین معنا است که داخل عسل هیچ باکتری نمی تواند رشد کند. بسیاری از باکتری های موجود در عسل پس از مصرف و در بدن خود را نشان می دهند.
باعث بیماری بوتولیسم در نوزادان می شود .
معمولاً میگویند مصرف عسل برای کودکان بالای یک سال مشکلی ندارد، اما بهتر است از عسل برای تغذیه نوزادان استفاده نکنید. نوزادان نباید به هیچ وجه ترکیب شیر با عسل را مصرف نمایند و این تنها به علت مقادیر کمی میکروبهای موجود در عسل است. باکتریها میتوانند باعث ایجاد بوتولیسم در نوزادان شوند. به شما توصیه میکنیم از خوراندن عسل به کودکانتان بپرهیزید. علائم بوتولیسم در کودکان عبارتاند از: نارسایی تنفسی، بیحالی، افتادگی پلک، از دست دادن کنترل سر و صورت، یبوست و ضعف شدید.
مسمویت غذایی
مسمومیت غذایی یکی دیگر از مضرات مصرف عسل خام است. اگرچه این بیماری کم پیش می آید اما به عنوان یکی از عوارض مصرف عسل محسوب می شود. عسل به طور طبیعی دارای میکروب های کپک و مخمر است که از طریق گرده گل یا آلودگی هوا وارد عسل می شوند. عسل طبیعی با خاصیت ضد میکروبی که دارد، مانع از رشد این باکتری ها در عسل می شود. اما همین میکروب ها پس از وارد شدن به بدن فعالیت خود را آغاز می کنند و باعث مسمومیت غذایی خواهند شد.
آسیب رساندن به سیستم عصبی
عسل طبیعی بسیار مفید است، اما گاها باعث آسیب رساندن به سیستم عصبی می شود. ماده ای به نام گرانو توکسین در عسل وجود دارد که به شدت برای عملکرد سیستم عصبی سمی است. این ماده شیمیایی به سلول های سیستم عصبی ضربه وارد می کند، در نتیجه عملکرد سیستم عصبی مختل خواهد شد.
شوک آنافیلاکتیک
این عوارض معمولا با مصرف بیش از حد عسل اتفاق می افتد. مصرف بالای عسل باعث ایجاد آلرژی و در نتیجه شوک آنافیلاکتیک خواهد شد و از علائم اصلی آن می توان به نارسایی قلبی، فشار خون، غش کردن، تنگی نفس، فشار خون و سرگیجه اشاره کرد.
منجر به پوسیدگی دندان می شود .
عسل خام دارای ۸۰ درصد قند طبیعی است و یک قاشق عسل حاوی ۱۷ گرم قند است. به همین دلیل، مصرف بیشازحد عسل باعث پوسیدگی دندانها خواهد شد. سعی کنید بعد از مصرف عسل مسواک بزنید تا قندهایی که روی دندان مانده، کاملاً پاک شوند.
مصرف صحیح عسل برای جلوگیری از عوارض آن
هیچ قانونی برای میزان مصرف عسل در روز وجود ندارد، اما هر فرد میتواند روزانه به مقدار ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری عسل مصرف کند. عسل یک ماده فوقالعاده برای درمان بسیاری از بیماریها و جوانسازی پوست است، به شرطی که در مصرف آن صرفهجویی کنید. همچنین میتوانید قند و شکر را از برنامه غذایی خود حذف کنید و برای شیرین کردن چای، قهوه، و حتی برخی غذاها از عسل استفاده کنید.