مقالات

راهکار های درمان زخم بستر با عسل

راهکار های درمان زخم بستر با عسل

محصول زنبور عسل به عنوان یک ماده التیام بخش شناخته شده است. در برخی از فرهنگ ها اعتقاد بر این است که به دلیل شفابخش بودن آن، عسل ماده ای مقدس تلقی می شود. افرادی که به آنفولانزا دچار می شوند با یکبار خوردن عسل و آب ولرم کلی بهتر می شوند. اما آیا این ماده در درمان زخم بستر تأثیر دارد؟ در ادامه به آن می پردازیم.

با پیشرفت علم، امروزه شاهد انواع روش و پانسمان‌ برای هر نوع زخمی در داروخانه‌ها هستیم. اما از تاثیر عسل بر زخم‌ ها که بیش از هزار سال است که مورد استفاده انسان ها قرار گرفته است نمی توانیم غافل شویم.

عسل چگونه می تواند به درمان زخم ها کمک کند ؟

به طور حتم اولین سوالی که برای شما پیش می آید این است که عسل چه خاصیتی دارد که باعث بهبودی زخم ها می گردد؟ در کل تاثیر عسل بر جای زخم ها را می‌توان به دو بخش دسته بندی کرد.

  1. خواص بیولوژیکی عسل
  2. خواص فیزیکی عسل

۱. خواص فیزیکی عسل برای زخم

به طور طبیعی عسل دارای خواص فیزیکی خاصی می باشد که استفاده از آن به التیام انواع زخم کمک می کند. این ویژگی عسل در انواع آن مشترک می باشد.

  • خاصیت اسمزی

همانطور که می‌دانید عسل یک ماده مملو از قند است. همین ویژگی سبب می‌شود که عسل خاصیتی اسمزی داشته باشد این به این معناست که رطوبت و آب را به خوبی جذب خود می کند. خاصیت اسمزی عالی که عسل دارد باعث بیرون کشیدن مایع از زخم بستر می شود و یک خروجی لنفی ایجاد می کند. قند موجود در آن آب را از باکتری ها خارج می‌کند و تا هنگامی که عسل با ترشحات زخم خیلی تند نشده است از رشد باکتری ها به شدت جلوگیری می‌کند.

  • خاصیت اسیدی

از مهمترین ویژگی عسل که باعث می‌شود مرهمی مناسب برای التیام زخم ها باشد خاصیت اسیدی آن می باشد. عسل طبیعی ph بین ۳.۵ تا ۵.۵ دارد. این یعنی عسل خاصیت اسیدی دارد و پس وقتی که بر روی زخم ها قرار می‌گیرد، باعث آزاد شدن اکسیژن به وسیله ی تحریک هموگلوبین خون می‌شود. این فرآیند فعالیت پروتئاز را که روند ترمیم زخم را مختل می‌کند کاهش می دهد و ترمیم زخم را تسریع می بخشد.

۲. خواص بیولوژیکی عسل برای زخم

از سوی دیگر علاوه بر اینکه عسل دارای خواص فیزیکی مناسبی برای پانسمان می باشد، ویژگی‌های ویژه‌ ی دیگری نیز دارد که باعث بهبودی سریع تر زخم می‌شود. به همین دلیل است که از عسل در طب سنتی به عنوان یک پانسمان ویژه نام برده شده و در طب نوین نیز در مقالات علمی متعدد عسل را به عنوان یک پانسمان زخم بیولوژیکی خفن می شناسند.

راهکار های درمان زخم بستر با عسل

خواص بیولوژیکی عسل برای درمان در عسل‌های مختلف تفاوت دارد و بسته به اینکه عسل از شهد چه گیاهی درست شده کاملا فرق می کند یعنی برخی عسل ها تاثیر برای درمان زخم‌ها دارند و برخی دیگر بسیار موثر می باشند.

  • فعالیت ضد باکتریایی عسل

عسل دارای اثرات ضد باکتریایی است که با طیف گسترده ای از گونه‌های باکتری مقابله می‌کند. به طور کلی فعالیت های ضدباکتریایی عسل ناشی از پراکسید هیدروژن و متیل گلوکسال می باشند.

  • تحریک سیستم ایمنی بدن

یکی دیگر از  مزیت های بیولوژیکی عسل که باعث شده است تسریع کننده ای مناسب برای درمان انواع زخم باشد، محرک بودن آن مناسب برای سیستم ایمنی بدن است.

شواهد خوبی وجود دارد که عسل شامل فعالیت‌های زیستی می باشد که پاسخ ایمنی بدن را به تحریک می اندازد. به این معنی که عسل با تحریک کردن سیستم ایمنی برای سرکوب کردن عفونت‌ها و همچنین تحریک بافت‌های ترمیم کننده به پروسه التیام زخم ها کمک می‌کند.

  • فعالیت ضد التهابی عسل

عسل از قدیم الایام به عنوان یک ماده ضد التهاب مورد استفاده قرار گرفته است به طوری که در بسیاری از نسخه‌های قدیمی از عسل برای التیام لوزه‌ها، درمان آفتاب سوختگی، از بین بردن لکه‌های صورت و همچنین بهبود گلو درد استفاده شده است. این فعالیت‌های ضد التهابی عسل به ترکیبات گیاهی موجود در آن مربوط می شود که در روند التیام زخم بسیار موثر است .

چگونه از این محصول برای زخم های خود استفاده کنیم

اگر زخم یا سوختگی شما شدید است مانند زخم پای دیابتی حتما پیش از استفاده از عسل برای بهبودی زخم خود با یک پزشک مشورت نمایید. بهتر است در موارد حاد برای اولین بار برای پانسمان خود به یک کلینک تخصصی مراجعه نمایید چرا که مقدار استفاده از عسل و نحوه پانسمان در فرآیند بهبود زخم مهم است.

استفاده از عسل برای بهبود زخم در خانه

اگر به هر دلیل قصد دارید پاسمان عسل خود را در خانه و برای زخم‌های نه چندان عمیق انجام دهید به نکات زیر توجه کنید.

  • از گاز استریل و پنبه بهداشتی استفاده کنید و حتما قبل از انجام عملیات پانسمان دستانتان را بشویید.
  • از آغشته شدن سایر نقاط بدن و لباس خود با عسل جلوگیری کنید اگر می خواهید پانسمان بهتری داشته باشید بهتر است در ابتدا پانسمان را به عسل آغشته نمایید و پس از آن پانسمان را روی قسمت آسیب دیده قرار دهید.
  • شما می‌توانید از پانسمان‌های آغشته به عسل که به صورت آماده در داروخانه‌ها موجود می باشد، استفاده نمایید. نوع عسلی که در این پانسمان‌ها به کار برده شده استریل شده است و می‌توانید از آن برای هر نوع زخمی  با خیال راحت استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که روند بهبودی با عسل طبیعی امکان دارد کمی طول بکشد و نیاز باشد به مدت یک هفته یا بیشتر این پانسمان را انجام دهید تا بهبودی کامل حاصل شود.
  • برای استفاده از عسل برای التیام جای زخم و بخیه، پانسمان نیاز ندارد که به سرعت تعویض شود زیرا زخم ترشحی ندارد و می‌توانید روزانه چند بار آن را تعویض کنید.

ویژگی های بیولوژیکی عسل درکنار ویژگی های فیزیکی آن باعث شده که عسل طبیعی یک پانسمان عالی برای انواع زخم باشد . خواص بیولوژیکی آن باعث می شود تا از زخم در برابر انواع عفونت ها و التهابات محافظت شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *