فهرست مطالب
عسل یک ماده غذایی شیرین و پرخاصیت است که سرشار از مواد معدنی ، ویتامین های گوناگون و مواد مغذی می باشد . میزان ویتامین های موجود در عسل طبیعی اگر چه کم است، اما تعداد زیاد این ویتامین ها در کنار املاح معدنی ، کربوهیدرات ها و اسیدهای آلی مثل پرولین باعث نوعی افزایش این ویتامین ها در عسل شده که خواص ویژه عسل نیز از همین ویژگی ها برخوردار است . باید بدانید ویتامین های موجود در عسل طبیعی به میزان گرده گلی موجود در عسل بستگی دارد که این میزان توسط زنبور عسل به آن افزوده میشود. به همین دلیل است که می گویند عسلی که هیچگونه حرارتی ندیده و تصفیه هم نشده دارای ویتامین های غنی تری است . در هنگام تصفیه ی عسل درصد زیادی از گرده موجود در عسل از بین می رود و عسل خاصیت خود را به طور کلی از دست خواهد داد.
ویتامین هایی که در انگبین وجود دارد از تنوع نسبتا بالایی برخوردار هستند و همین علت باعث شده است که اگر چه مقدار درصد آنها کم باشد ، منبع ارزشمندی برای تامین ویتامین مورد نیاز بدن به صورت طبیعی خواهد بود. به طور کلی ۸ نوع ویتامین برای عسل ثبت کرده اند . برای اینکه میزان ویتامین های مقدار حدودی ۱۰۰ گرم عسل برای شما مشخص شود، باید بدانید که هر قاشق غذاخوری عسل، حاوی ۲۱ گرم عسل است. در ادامه مقاله کندوک به بررسی ویتامین های موجود در عسل طبیعی می پردازیم . به طور کلی ویتامین های عسل دارای 2 نوع مختلف هستند :
ویتامین های محلول در چربی
در واقع ویتامینهای محلول در چربی ، عبارتاند از ویتامین K، E، D و A. این ویتامینها در چربیهای ذخیره شده و به راحتی در بدن قابل حل هستند . هر زمانی که بدن به این نوع ویتامین نیاز داشته باشد، آن را آزاد می کنند، در نتیجه نیاز به مصرف روزانه ی مواد غذایی حاوی این ویتامینها نخواهد بود.
ویتامینهای محلول در آب
یکی دیگر از انواع ویتامینهای ، می توان به ویتامین محلول در آب اشاره کرد . این نوع ویتامین از گروه B و ویتامین C تشکیل شده است . باید بدانید این نوع ویتامین باید به صورت روزانه مصرف شوند، زیرا بدن قادر به ذخیره ی آنها نیست و مصرف بیش از حد این ویتامین در طول روز مضر نخواهد بود . این ویتامین به راحتی توسط بدن دفع می شوند و از بین ویتامین های موجود در عسل، تنها ویتامین K است که محلول در چربی است و بقیه محلول در آب هستند.
بررسی انواع ویتامین های موجود در عسل
ویتامین K
یکی از اصلی ترین نوع ویتامین های موجود در عسل ، ویتامین K است. این ویتامین به اشکال K1 و K2 در طبیعت یافت می شود. این ویتامین جزو دسته محلول در چربی است و در برابر حرارت ثابت می ماند. به طور واضح تر این نوع ویتامین در عسل های حرارتی به خوبی شکل خود را حفظ می کنند اما در مقابل نور ثابت نمی ماند . تنها به همین علت است که در نگهداری از عسل توصیه می شود که عسل طبیعی را مستقیما در معرض نور آفتاب قرار ندهید . ویتامین K برای جذب شدن نیاز به کمک صفرا دارد و معمولا در انسان های بالغ به مقدار نسبتا کافی از جسد میکروب ها در روده تهیه می شود. اغلب کمبود این ویتامین در بدن به علت نبود املاح صفراوی که برای جذبش لازمند به وجود می آید. یکی از عوارض کمبود ویتامین K این است که خون ریزی بینی در فصل گرما است .
ویتامین C
آسکوربیک اسید یا همان ویتامین C به دو نوع مختلف در طبیعت یافت می شود، که هر دو در آب قابل حل هستند و جزو دسته محلول در آب می یاشند . این نوع ویتامین در برابر نور خورشید غیر ثابت هستند و تا حدودی در بدن ذخیره خواهند شد . این نوع ویتامین در بدن پستانداران به مقدار بسیار زیادی یافت می شود ، اما در بدن انسان ها قادر به ساختن نیستند و به همین دلیل لازم است مواد غذایی حاوی ویتامین C مصرف کنند . این ویتامین باعث استقامت بدن در برابر امراض عفونی میشود و هر فرد در طول روز لازم است این ویتامین را به مقدار ۷۰ تا ۱۰۰ میلی گرم مصرف کند . از عوارض این بیماری می توان به دیر التیام یافتن زخمها، کم شدن استقامت مویرگها، خرابی لثهها، کاهش استقامت بدن در برابر بیماریهای عفونی، به تعویق افتادن ترمیم شکستگی استخوانها، خستگی و بی حالی عمومی، کم خونی، اختلال در رشد بدن و استخوانی شدن غضروف ها میشود.
ویتامین B1
این نوع ویتامین به شکل طبیعی در گیاهان یافت می شود ، اما در بدن حیوانات به شکل ترکیبی بافت می شود. ویتامین B1 در آب و الکل رقیق حل میشود و در چربی قابل حل نیست . این ویتامین نیز مانند ویتامین K در برابر حرارت مقاوم بوده و یک مادهی اسیدی است. این نوع ویتامین در بدن حیوانات و انسان با میکروبهای عادی موجود در روده ساخته می شود و درصد بالایی از آن از راه مواد غذایی وارد بدن میشود. ویتامین B1 در فعالیت آنزیم های طبیعی بدن مثل دیاستاز که به تجزیه قندهای بدن کمک می کند، نقش مهمی دارد. کمبود این ویتامین باعث کمی وزن، کاستی رشد کودک، علائم عصبی در پاها، کاهش اشتها، استفراغ، خستگی عمومی بدن، کم شدن فعالیت گوارش، کاهش اسید کلریدریک معده، یبوست، ضعف در ماهیچه های چهار سر ران می شود.
ویتامین B2
یکی دیگر از مهمترین نوع ویتامین موجود در عسل ، ریبوفلاوین یا همان ویتامین B2 است که در طبیعت به شکل آزاد یافت می شود . این نوع ویتامین جزو ویتامین های محلول در آب است که به مقدار کم در الکل و آب حل می شود؛ باید بدانید این نوع ویتامین قابلیت حل در چربی ها را ندارد و مانند سایر ویتامین های دیگر در نوع اسیدی در برابر حرارت مقاوم است و به نور واکنش سریع نشان می دهد. کمبود ویتامین B2 عوارض مانند جراحاتی در پلکها، شیار بینی، لب، گوشها، تورم خشک پوست، ضعف ماهیچهها، سرگیجه، لرز، خارش مقعد، سوزش زبان و پا، تورم زبان ، ازدیاد حساسیت در پا و ساق پا، قرمز شدن قرنیه و پوست باعث می شود. همچنین در عسل ویتامینهای B3, B5, B6, B9 به مقدار بسیار زیاد وجود دارد که هر کدام بخشی از عملکرد بدن را به عهده می گیرد.
ویتامین های عسل چه نقشی در بدن ایفا می کنند؟
همه ما می دانیم برای حفظ سلامتی بدن باید در طول روز انواع ویتامین های گوناگون را مصرف کنیم . بدن ما به انواع ویتامین ها نیاز دارد و اگر بتوانیم ویتامین های مورد نیاز بدن را از طریق مواد غذایی طبیعی تامین کنیم ، توصیه می شود عسل طبیعی را در روتین غذایی خود قرار دهید . بسیاری از پزشکان مصرف عسل را توصیه می کنند ، اگر خواهان خرید عسل طبیعی هستید، اما نمی توانید عسل طبیعی را در بازار بیابید ، می توانید با اعتماد کامل خرید عسل طبیعی را از کندوک خریداری نمایید . بهتر است قرص های شیمیایی که قدرت جذب پایینی نیز دارند را کنار بگذارید و عسل را در برنامه غذایی خود قرار دهید . عسل قدرت جذب بالایی دارد و به عنوان یک ماده خوراکی مفید و مکمل برای تامین انواع ویتامین ها مورد استفاده قرار می گیرد ، ویتامین های لازم را سریعا جذب بدن می کند و همین خاصیت بی نظیر ، برتری این ماده غذایی را نسبت به سایر مواد دیگر نشان می دهد .