فهرست مطالب
یکی از شایع ترین بیماری ها در زنان، فیبروم رحم است که باعث میشود زندگی زناشویی افراد تحت تاثیر قرار گیرد. فیبروم ها نوعی توده های غیرسرطانی و خوش خیم در رحم هستند که در زنانی که در سنین باروری هستند بسیار زیاد است و این نوع توده ها بخاطر رشد بسیار زیاد بافت رحم به وجود می آید.
فیبروم توده عضلانی خوش خیم دیواره رحم است و امکان دارد به طور تصادفی در معاینه زنها مشخص شود. بالا رفتن سطح هورمون استروژن و پروژسترون و همچنین زمینه ژنتیک از دلایل بروز فیبروم رحم هستند.
درمان فیبروم رحمی
فیبروم رحم در یین زنان در سنین باروری خیلی زیاد است. برای بعضی افراد کاملاً بدون علامت است. گذشته از این فیبروم ها توانایی این را دارند که رشد کنند و علائمی مانند خونریزی غیرطبیعی رحم، مشکلات باروری و یا درد را به وجود آورند. در این مطلب ما برای شما فیبروم و چگونگی درمان آن را شرح داده ایم، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
علائم و نشانه های فیبروم رحم
معمولا فیبروم ها بی علامت هستند و احتیاجی به درمان ندارند، ولی اگر با درد و خونریزی های بسیار زیاد واژن همراه باشند تحمل کردن آن برای بیمار خیلی سخت می شود. در مواقعی که فیبروم ها علامت دار شوند، در بیشتر مواقع به شکل خونریزی های سنگین هنگام قاعدگی، درمان اختلالات قاعدگی، خونریزی های نامنظم، احساس پر بودن شکم، تکرر ادرار و درد در هنگام تماس جنسی همهی این موارد علائمی هستند که فیبروم رحم می تواند آن را ایجاد کند.
انواع فیبروم رحم
فیبروم ها نوعی توده های عضلانی هستند که از طریق تغییرات بافت رحم به وجود می آیند. احتمال کمی دارد که این نوع توده ها سرطانی شوند، این توده ها انواع مختلفی دارند که با توجه به بعضی عوامل مانند ناحیه مورد نظر نوع آن ها متفاوت خواهد بود. انواع فیبروم های رحم عبارت است از:
فیبروم های اینترامورال
این نوع از فیبروم در قسمت داخلی رحم یا همان ناحیه گوشتی رحم به وجود می آیند و معمولا هیچ علامتی ندارند و خیلی بزرگ هستند. این نوع فیبروم ها وقتی که علامت دار می شوند با علائمی از جمله احساس فشار در قسمت رحم و درد همراه خواهد بود، چرا که بزرگ بودن باعث می شود تا بر روی رحم و همچنین لگن تاثیر بگذارد و باعث درد و احساس فشار نیز شود. همچنین میتوان گفت از دیگر علائم این نوع توده خونریزی های رحمی می باشد.
فیبروم های ساب موکوزال
از دیگر توده های رحمی که در قسمت داخل حفره رحم به وجود می آید، فیبروم ساب موکوزال است. این نوع از فیبروم اکثرا با نشانه هایی مانند خونریزی همراه خواهد بود.
فیبروم های ساب سروزال
یک نوع دیگر از فیبروم های، فیبروم ساب سروزال است که معمولا این نوع توده ها درون رحم و در قسمت توده ای برجسته ایجاد می شوند و به با بزرگ شدن خارج از رحم قابل مشاهده خواهند بود.
عوارض فیبروم رحم
فیبروم رحم باعث به وجود آمدن عوارضی برای فرد مبتلا به آن می شود؛ سقط جنین، ناباروری، زایمان زودرس و… همهی این موارد عوارضی هستند که امکان دارد برای فرد به وجود آید، ولی این عوارض در همه یکسان نخواهد بود.
تشخیص بیماری فیبروم رحم
تشخیص دادن بیماری فیبروم رحم بسته به ناحیه آن فرق می کند. معمولا طریق تشخیص بیماری فیبروم رحم شامل سونوگرافی، ام.آر.آی هستند که بهتر است فرد هر شش ماه یک بار سونوگرافی را انجام نمایید.
درمان فیبروم رحم
شیوه درمان این بیماری مختلف است و نوع درمان با توجه به سن، تمایل داشتن به بارداری، شدت علائم، کم خونی داشتن، فقر آهن، محل فیبروم و اندازه آن انتخاب می شوند. معمولا درمان بیماری فیبروم رحم به صورت؛ داروهای کام کننده هورمون های استروژن، مکمل آهن و در برخی موارد بیرون آوردن توده و یا کل رحم توصیه می شود.
درمان دارویی
درمان دارویی فقط کمک میکند تا نشانه ها و علائم فیبروم رحم بهبود یابند و از رشد فیبروم جلوگیری می کند. به علاوه از دیگر روش های درمان فیبروم های رحمی استفاده کردن از آمپول های هورمونی برای کوچک کردن میزان فیبروم خیلی کاربردی است. لازم است بدانید که فیبروم های رحمی را باید بررسی و ارزیابی کنند بخاطر اینکه ممکن است مجددا رشد کند.
درمان جراحی
درمان جراحی به طور معمول با توجه به وضعیتی که بیمار دارد و تشخیص پزشک انجام می شود، در صورتی که متخصص زنان و زایمان تشخیص دهد که این عارضه نیاز به جراحی دارد در این صورت می توان با انجام جراحی اقدام به خارج کردن توده فیبروم نمود.
جراحی فیبروم رحم یک جراحی بسیار حساس است چون توده های فیبروم به بافت رحم نزدیک هستند و همین موضوع باعث حساسیت بیشتر عمل جراحی می شود. اگر که اندازه فیبروم های رحمی خیلی بزرگ باشد، اگر بافت رحم در چندین لایه بخیه زده شود بهتر خواهد بود، بخاطر اینکه وقتی که باردار هستید احتمال پاره شدن بافت رحم بخاطر فشار ناشی از بارداری وجود دارد. پس بهتر است بخیه در چندین لایه انجام شود تا بافت به حالت اولیه برگردد.
درمان فیبروم رحم در دختران جوان
بهتر است درمان فیبروم در دختران جوان به طور غیر جراحی انجام شود، بخاطر اینکه انجام جراحی بافت رحم را تحت تاثیر قرار خواهد داد و بهتر است درمان فیبروم های رحمی در صورتی که در اندازه های حدود هفت سانت هستند، تحت کنترل قرار گیرد. ولی وقتی که اندازه فیبروم ها بسیار بزرگ باشد بهترین روش درمان انجام جراحی و خارج کردن فیبروم است.
نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلا به فیبروم رحم
با توجه به نظر متخصص تغذیه، رژیم غذایی ناسالم داشتن می تواند تاثیراتی منفی بر روی سلامت بیمار بگذارد. بهتر است بدانید که، استفاده بیش از حد از گوشت گاو، غذاهای کنسروی، نوشابه ها، مواد نگهدارنده و همچنین اضافه وزن می تواند بیماری های رحم را افزایش دهد.
ولی در مقابل استفاده از میوه و سبزیجات تازه بسیار مفید است و همچنین مصرف گوشت های سفید می تواند عاملی پیشگیری کننده در مبتلا شدن به بیماری ها رحم و تخمدان به شمار آید.
آیا فیبروم رحم خطرناک است؟
فیبروم ها توده های ریز رحمی هستند که امکان دارد بیشتر افراد این نوع توده ها را داشته باشند ولی نتوان آن را تشخیص داد و بعد از مرگ حین کالبد شکافی متوجه این توده شوند. این فیبروم ها توده های خوش خیم رحمی هستند که احتمال بد خیم شدنشان یک دهم درصد است. بخاطر همین زمانی که به طور اتفاقی در حین سونوگرافی متوجه فیبروم می شویم، نگران نباشید. چون تا وقتی که علامت نداشته باشیم، نیازی به درمان آن نیست.
ولی برای کنترل و بررسی های لازم انجام دادن سونوگرافی هر چند وقت یکبار ضروری است. نوع سبک زندگی فرد یکی از عوامل خیلی مهم در مبتلا شدن به بیماری ها است. همان گونه که می دانید پیشگیری کردن بهتر از درمان است و بهتر است سبک زندگیتان را عوض کنید و رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و همچنین انجام فعالیت های ورزشی را فراموش نکنید.